- Het draait allemaal om hoeveelheid, tijd en water
Tandpasta aanbrengen, tandenpoetsen, uitspugen en spoelen - het is zo simpel als 1-2-3, toch? Nou, niet helemaal, want bij al deze stappen wordt de interproximale fluorideconcentratie* beïnvloed, afhankelijk van de hoeveelheid tandpasta, de poetstijd en het water dat wordt gebruikt om de mond te spoelen. Dit is de uitkomst van een gerandomiseerd cross-overonderzoek door Ishizuka et al. (2020). De resultaten bevestigen en benadrukken het belang van duidelijke instructies aan patiënten over hun tandenpoetsgedrag.
“Onze diagnose was dat verschillende doseringen tandpasta, tijdsduur, hoeveelheden water en verschillende soorten tandpasta de interproximale fluorideconcentratie na het tandenpoetsen beïnvloeden.” - Ishizuka et al.
De uitvoering van het onderzoek
Om de invloed van het poetsgedrag van de patiënt op de interproximale fluorideconcentratie (F) te onderzoeken, werden 16 gezonde volwassenen onderzocht, verdeeld over twee groepen:
- Groep 1: verschillende tandenpoetsroutines. De invloed van verschillende hoeveelheden tandpasta (1 cm vs. 2 cm), poetsduur (1 min. vs. 2 min.) en spoelhoeveelheid water (10 mL vs. 20 mL) op fluoride-retentie** werd onderzocht.
- Groep 2: verschillende manieren om tandpasta toe te passen. De invloed van verschillende samenstellingen van fluoridetandpasta (pasta, gel en schuim) met verschillende voorwaarden voor spoelen na het poetsen (niet spoelen vs. 10 ml water) werd beoordeeld.
Deelnemers volgden specifieke poetsprotocollen met een handtandenborstel (TePe GOOD™ Regular Soft) en fluoridetandpasta (1.450 ppm F). Het fluoridegehalte in interproximaal speeksel werd gemeten met een ion-specifieke elektrode, waarbij monsters werden genomen voor het poetsen en tot 60 minuten erna.
De bevindingen van het onderzoek
Het onderzoek toonde aan dat fluoride-retentie in interproximale ruimte significant wordt beïnvloed door:
- De hoeveelheid gebruikte tandpasta: Een kleine verhoging van 1 cm naar 2 cm leidde tot een stijging van 47,2% van de fluorideconcentratie.
- Poetsduur: Door de duur van het poetsen te verlengen van 1 minuut naar 2 minuten werd de fluoride retentie aanzienlijk verhoogd met 26,8%.
- Naspoelen: Het reduceren van het spoelen met water van 20 ml naar 10 ml verhoogde de fluorideconcentratie met maar liefst 41,2%.
- Type tandpasta: Pasta- en gelformules leverden ongeveer 50% hogere fluorideniveaus op dan producten op basis van schuim.
Deze bevindingen benadrukken waarom tandheelkundige professionals zouden moeten aanraden om 2 minuten te poetsen met 2 cm tandpasta en tegelijkertijd de hoeveelheid water voor het spoelen te beperken. Het laat ons ook zien waarom voorlichting aan patiënten belangrijk is bij het beïnvloeden van poetsgewoonten, vooral als het gaat om de retentie van fluoride ter preventie van cariës.