Duurzaamheid in de praktijk

Een interview met TePe's Product Development Manager

Wij spraken met Karl-Johan Grudemo, Product Development Manager bij TePe, over materiaalkeuzes en het verkleinen van de CO2-voetafdruk.

 

Karl-Johan, hoe past de keuze van plastic in de duurzaamheidsreis van TePe?

- Plastic is gewoon uitstekend qua toepassing, kwaliteit en hygiëne. Daarom gebruiken we het nog steeds in onze producten. Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, hebben we veel aandacht besteed aan het uitfaseren van fossiele grondstoffen en het overstappen naar plastic op biologische basis. Maar we kijken ook naar andere manieren om de ecologische voetafdruk van onze producten en verpakkingen te verkleinen, zoals het gebruik van nieuwe technieken en materiaalcombinaties. Het is een spannend gebied met veel ontwikkelingen.

 

Wat is doorslaggevend geweest in de duurzaamheidsreis van TePe vanuit uw standpunt als productontwikkelingsmanager?  

"Deelnemen aan initiatieven en onderzoeksprojecten om nieuwe en betere recyclingoplossingen en -materialen te onderzoeken is cruciaal"

 

Karl-Johan Grudemo, Product Development Manager, TePe

Waarom heb je je gericht op materialen?

- Toen we de hele levenscyclus van onze producten gingen bekijken, werd het duidelijk dat de materiaalkeuze de meest relevante factor was om onze CO2-voetafdruk te verminderen. Tegelijkertijd konden we dankzij de technische ontwikkeling grote stappen vooruit zetten door nieuwe en "bio-based" oplossingen uit te proberen.

 

En dan is er nog de vraag wat er met de producten gebeurt na gebruik. Wat kunt u daarover zeggen?

- Het is een ingewikkelde kwestie. Zelfs als we er in het ergste geval van uitgaan dat onze producten na gebruik worden verbrand, betekent dat niet dat ze ook daadwerkelijk worden verbrand. Verbranding levert energie op, maar er komt ook kooldioxide bij vrij. Door zoveel mogelijk plastic van biologische oorsprong te gebruiken, wordt echter de netto toevoeging van fossiele koolstofdioxide verminderd.

 

- Ook plastic dat in het milieu terechtkomt, is een enorm probleem. De industrie beweegt zich nu echter in de richting van een echte circulaire economie door middel van zogenaamde chemische recycling, of upcycling. Hiermee kunnen plastic materialen op moleculair niveau worden gerecycled, waardoor het materiaal weer zijn oorspronkelijke kwaliteit terugkrijgt. Binnen de kunststof- en recyclingindustrie lopen verschillende projecten om upcycling op grotere schaal toe te passen. Maar er zijn aanzienlijke investeringen, goedkope groene energie, toezeggingen en politieke initiatieven nodig om deze verschuiving te versnellen - één enkel bedrijf kan dit niet voor elkaar krijgen.

 

Waar richt TePe zich vanuit het oogpunt van de ecologische voetafdruk nog meer op, kijkend naar het hier en nu?

- Parallel met de ontwikkeling van duurzamere materialen, leveren wij inspanningen om de energie-efficiëntie te verhogen en de milieu-impact van het vervoer te verminderen. Zo hebben wij de overgang van lucht- naar zeevracht opgevoerd. Wij streven er ook naar de materialen te verminderen en de recycleerbaarheid van onze verpakkingen te vergroten om de voetafdruk van afval te verkleinen. Deelname aan initiatieven en onderzoeksprojecten om nieuwe en betere recyclingoplossingen en -materialen te onderzoeken is daarom cruciaal.

 

- Duurzaamheid en circulariteit zijn complexe zaken, dus het is belangrijk om deze vragen op een transparante manier te blijven bespreken en communiceren. We leren en ontwikkelen elke dag en streven er voortdurend naar om deze kennis in de praktijk te brengen. Dat is uitdagend, maar ook zeer de moeite waard. Het is een geweldig gevoel om mensen in het dagelijks leven duurzamere keuzes te kunnen bieden.